Kedilerde hamilelik kısırlaştırılmayan dişi kedilerin her yıl doğum yapabileceği durumunu oluşturur bu nedenle dişi kediler yıl içinde sık sık üremeye hazır halde olurlar. Kısırlaştırma işlemi yapılmayan ve her an doğuma hazır olan dişi kedi için “kraliçe” denir. Kraliçeler ilkbahardan sonbahara kadar her iki haftada / üç haftada bir kızışmaya girebilir. Kızışma döneminde kediler dışardaysa eğer genellikle hamile kalırlar.
İçindekiler
Kedilerin Hamilelik Süresi Nedir?
Dişi bir kedinin hamile kalması önlenmedikçe, kısırlaştırılma işlemi yapılmadıysa henüz 4 aylıkken hamile kalabilir. Kedilerde hamilelik süresi yaklaşık olarak 63-65 gün sürer. Yani dişi bir kedinin henüz 6 aylıkken yavru kedisi olabilir.
Dişi kedi çiftleştikten sonra hamile kaldığında karnı yaklaşık 30 gün sonra büyür. Kedilerde hamilelik kac ay sürer bilmeyenler için yaklaşık 2 ay 5 gündür. Bu süre içinde kedinizin doğumuna hazırlıklı olmalısınız. Dişi kedi gebe kaldıktan 2 -3 hafta sonra, hamilelik devam ederken ortaya çıkan bir başka semptom, meme uçlarının genişlemesi ve kızarması / pembeleşmesidir.
Kedilerde ilk hamilelik belirtileri başladığında kedinizin hamile olup olmadığını öğrenmek için veteriner hekiminizden randevu almanız gerekir.
Kedilerde Hamilelik Teşhisi Nasıl Koyulur?
Dişi kedinin hamile olup olmadığını anlamak için karnına dokunmak ve karnını hissetmek yeterli olmayacaktır. Çünkü her karın şişliği hamilelik belirtisi değildir. Bazı hastalıklar karın bölgesinde şişme oluşturabilir. Kedilerde hamilelik ultrason ile hamileliğin 16. gününden sonra belli olabilir. Ultrason ile kedinizin hamile olup olmadığını öğrenebilirsiniz fakat anne kedinin kaç tane yavru beklediğini tespit etmek mümkün değildir. Röntgenler ile anne kedinin kaç tane yavru taşıdığı saptanabilir ancak bu da her zaman doğru sonuç vermeyecektir.
Kedilerde hamilelik testi için geliştirilen spesifik hamilelik testleri yoktur. Ancak hamileliğin 16. gününden sonra ultrason, röntgen, karın muayenesi ya da laparoskopi yöntemleri ile teşhis koyulabilmektedir.
Kedilerde Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde hamilelik belirtileri nelerdir konusunda bilgi sahibi olmak kedi sahiplerinin hamilelik sürecini kolay bir şekilde yönetmelerini sağlar. Kedilerde hamilelik belirtileri ilk birkaç hafta içinde gözükmez ancak ilerleyen haftalarda hamile bir kedi birtakım belirtiler göstermeye başlayacaktır. Kedilerde en belirgin hamilelik belirtileri ise şu şekildedir:
- İlk olarak meme uçlarında pembeleşme meydana gelir. Meme uçlarında meydana gelen değişiklik hamileliğin en önemli belirtisidir. Hamileliğin 2. ve 3. Haftasında kırmızı / pembe meme uçları belirginleşmeye başlar.
- İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de hamileliğin ilk evrelerinde bulantı / kusma oluşabilir. Ancak kedilerde kusma birçok ciddi hastalığın da habercisi olabileceği için kusma durumunun anormal seyrinde acilen veteriner hekiminize danışmalısınız.
- İştah artışı kedilerde hamilelik belirtileri arasında en belirgin belirtiler arasında yer alır. Kediniz sağlıklı bir kediyse özellikle hamilelik döneminin sonlarına doğru iştahı iyice artacaktır.
- İştahın belirgin şekilde artması nedeniyle anne kedinin kilo alması da kedilerde hamilelik belirtisi olarak ortaya çıkar. Sağlıklı bir kedi hamilelik süresince ortalama olarak 1-2 kilo alabilir.
- Kedilerde hamilelik aşamaları için son aşamaya gelindiğinde anne kedi, yavrularına bakabileceği bir yer arayışına girer. Karnı iyice şiş olan kedi evin içinde kendi ve yavruları için nispeten daha izole, sessiz ve karanlık bir bölge arayışına girecektir. Yavruları için yuvasını daha rahat hale getirmek isteyen anne kedi evin içinde bulduğu kağıtları, havluları yuvasına taşıma davranışları sergileyebilir.
Kedilerde Hamilelik Süreci Nasıldır?
Kediler hamilelikleri süresince normal diyetlerinin yaklaşık 1,5 katını yerler. Hamilelik süresince veterineriniz hekiminizin tavsiye ettiği hamile / emziren kedi mamasına geçmeniz gerekecektir. Hamile kedilerde beslenme normal kedilerin beslenmesinden çok daha fazla besin değeri yüksek diyetlerden oluşmalıdır.
Hamilelik ve emzirme için gerekli olan ek besinleri sağlamak, verilen öğün sayısını artırmak ve hamile kediler / yavru kediler için formüle edilmiş bir diyete geçiş yapmak bu aşamada gerekli olacaktır. Yavru kedilerin anne karnındaki gelişimi için besin değeri yüksek mamalara geçiş yapmak bu nedenle çok önemlidir. Ancak anne kedi doğumdan ve emzirme dönemi bittikten sonra normal diyetine geri dönmelidir. Çünkü besin değeri yüksek mamalar bu sefer kedinin bünyesine zarar verebilir ve protein fazlalığı nedeniyle sağlık sorunları meydana gelebilir. Kedinizin ne zaman normal öğününe dönmesi gerektiğini bilmiyorsanız eğer veteriner hekiminize danışabilirsiniz.
Anne kedinin bir hastalığı varsa eğer acilen tedavisi yapılmalı ve kedinin güç kazanması sağlanmalıdır. Aksi taktirde kedinin yavruları da bu durumdan etkilenebilir. Kediniz eğer iç ve dış parazit uygulamalarına veya ilaca ihtiyaç duyuyorsa tedavinin onlar için güvenli olduğundan emin olmak için önce veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Aşıların çoğunun hamilelik sırasında uygulanmasıi güvenli bir durum oluşturmadığı için, hamilelikten önceki süreçte aşı yaptırmak en iyi seçenek olacaktır.
Kediler Ne Zaman Doğurur?
Kedinizin doğumu yaklaştığında karnı iyice şiş olur ve evin içinde yavrularını doğurabileceği bölge arayışına girer. Bu dönem geldiğinde anne kediye yardım edip onun rahatça doğum yapabileceği; sesten, gürültüden uzak; hijyenik, konforlu ve nispeten daha karanlık bir ev bölümünde bakımlarını sağlayabileceği yuva hazırlamalısınız. Hamile kedinizin doğumdan önce bölgeyi sık sık ziyaret etmesine izin vermeniz gerekir. Böylece bölgeye alışır, daha rahat ve güvende hisseder.
Eğer hazırladığınız ortam doğum için uygunsa anne kedi bu bölgeyi hemen kabul edecektir. Ancak yuvayı başka bir yere taşıma davranışı sergiliyorsa bunu yapmasına izin vermeniz gerekir. Hamileliğin son evrelerinde kedinizin dışarı çıkmasına izin verirseniz, dışarı çıktığı zamanlardan birinde doğumu dışarda gerçekleştirebilir. Bu nedenle kedinizin ve doğacak olan yavruların güvenliğinden emin olmak için dışarı çıkmasını engellemeniz gerekir.
Doğumdan yaklaşık 2 hafta önce, kediniz yuvalama moduna geçeceği için farklı davranışlar sergileyebilir. Bu dönemde anne adayı kedi daha gergin ve huysuz davranışlar sergileyebilir, hırçın davranabilir. Hatta bu süreç emzirme sürecinde de devam edebilir. Bu durum da tamamen normal bir süreçtir ve kedinin hormonları emzirme döneminden sonra düzene girdiğinde davranışları da eskisi gibi olur.
Kediler genellikle doğum yapmadan 24 saat önce yemek yemeyi bırakırlar ve hamile kedilerde ateş 37,7 derecenin altına düşer. Bunu gözlemlediğiniz zaman doğumun artık çok yakın zamanda (24 saatin içinde) gerçekleşeceğinden emin olabilirsiniz. Kedinin doğumu yaklaştığında son kez her şeyi kontrol edin ve veteriner hekiminizle olası durumlardaki müdahaleler için bir telefon randevusu talep edin. Böylelikle doğumla ilgili bir şey ters gittiğinde ya da ne yapmanız gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak için anlık destek alabilirsiniz.
Zor doğumlar kedinin ve yavrularının hayatını riske sokacak durumlar oluşabilir. Bu nedenle kedilerde doğumun doğasını bilmek normal doğumun ve zor doğumun arasındaki farkı bilmek açısından oldukça önemlidir. Zor doğumlarda kedinizi acilen bir veteriner kliniğe kaldırmanız gerekebilir. Zor doğum sayılabilecek durumlar ise şu şekildedir:
- Anne kedinin vücut ısısının 39.4 dereceden yüksek olması
- Fetüsün sıkışması (Bu durumda anne kedi çok ağrılı olur)
- Yirmi dakikalık doğum sürecinin sonunda bir yavru kedinin dışarı çıkmadığı durum
- Vulvada meydana gelen kan kaybının fazla olması
Doğum esnasında bu gibi durumlar gözlemlendiğinde acilen veteriner hekiminize danışmalısınız.