Kedilerde Ağız Kokusu

Kedinizin nefesi illa ki papatya gibi kokması gerekmez. Günlük beslenmenin sonucu kedinizin dişlerinin arasında kalmış bir et parçası bile kedilerde ağız kokusu oluşması için yeterlidir.

Ama kedinizin nefesi sürekli burnunuzun direğini kırıyorsa bir şeylerin yanlış gittiğini bilirsiniz. İşte kedilerde ağız kokusunun bazı yaygın nedenleri ve bu durumu önlemenin ve tedavi etmenin yolları.

kedilerde-agiz-kokusu

Kedilerde Ağız Kokusunun Nedenleri ve Tedavisi

Periodontal hastalık

Birçok şey ağız kokusu üretse de, veterinerler periodontal hastalığın kedilerde en sık görülen kötü nefes nedeni olduğunu kabul eder. Veteriner Ağız Sağlığı Konseyi‘ne göre, periodontal hastalık diş etlerinin etrafındaki yüzeylere yumuşak diş plağının birikmesinden kaynaklanan bir enfeksiyondur . Diş plakasındaki bakteriler, plak oluşmasına izin verilirse dişeti dokusunu tahriş eder, bu da dişleri çevreleyen kemikte enfeksiyona yol açabilir. Sadece birkaç gün içinde, plak tartarda mineralleşebilir ve sertleşebilir, bu da daha fazla plak birikmesini kolaylaştıran pürüzlü bir yüzey sağlar.

Periodontal hastalığı görmezden gelirseniz, diş kaybına, diş eti kanamasına, ağrıya ve diğer sorunlara yol açabilir.  Bu durumda peryodik bir diş temizliğine ihtiyaç duyacaksınız.

Evcil hayvanınız genel anestezi alacak ve yatıştırıldıktan sonra veteriner dişlerinden plak ve tartar çıkaracak ve çıkarılması gerekebilecek hastalıklı dişleri kontrol edecektir. Ek olarak, dijital röntgen ile daha detaylı bir teşhis yapılabilir.

Sürekli ağız hijyeni periodontal hastalığın geri gelmesini önleyebilir. Her gün evcil hayvanınızın dişlerini fırçalamak, yapabileceğiniz en iyi şeydir, çünkü bazı kediler dişlerini fırçalamaya karşı direnç gösterdiğinden, kedinize aşamaları yavaş yavaş öğretmelisiniz. Önce bir kedi dudağını kaldırmaya, sonra dişlere dokunmaya, sonra fırçayı ağzına sokmaya ve son olarak fırçalama hareketine alışmalı. Yavaş gitmek ve olumlu takviye sunmak başarı şansını artıracaktır.

Kedilerimin dişini nasıl fırçalarım diyorsanız aşağıdaki videolar işinizi görecektir.

Diş fırçalama mümkün değilse, kedinizin dişlerini kuru gazlı bezle silmek, bazı plakların çıkarılmasına yardımcı olabilir.

Lenfositik Plazmasitik Stomatit

Bazı durumlarda, kedi ağız kokusuna, kedi lösemi virüsü, kedi immün yetmezlik virüsü, kalisivirüs veya Bartonella ve diğer enfeksiyonlarla ilişkili olabilen lenfositik plazmositik stomatit adı verilen bir durumdan kaynaklanır.

Tedavide dişlerin bir kısmının veya tamamının temizlenmesi ve çıkarılması gerekebilir. Bu duruma sahip kedilerin de antibiyotiklere ihtiyacı olabilir.

Kronik diş eti iltihabı ve stomatite ek olarak , kedi calicivirüsü olan kediler, gözlerden akıntı, burun akıntısı, hapşırma ve dilde ülserasyonlar ile karakterize edilen üst solunum yolu enfeksiyonlarından muzdarip olabilir, Bu durumda calicivirus aşısını öneririz.

Calicivirus diğer kedilere oldukça bulaşıcıdır ve barınak gibi yüksek konsantrasyonda kedilerin olduğu yerlerde çok yaygındır. İnsanların kedilerini aşılarla ilgili güncel tutmaları gerçekten önemlidir.

Ağız Kanserleri

Ağız kanserleri de kötü ağız kokusuna yol açar. Bir tümör büyüdükçe, enfekte olabilir ve ağız kokusuna neden olabilir.

Böbrek hastalığı

Bazen, ağız kokusu ağız dışından kaynaklanan bir sağlık sorununa işaret eder. Kedinizin nefesi amonyak veya idrar gibi kokuyorsa, 8 yaş ve üstü kedilerde böbrek hastalığı varlığına işaret ediyor olabilir. Kötü nefes almanın yanı sıra, böbrek hastalığı olan kediler uyuşuk görünebilir, kilo kaybı yaşayabilir, daha fazla su içebilir ve daha sık ve daha fazla hacimde idrar yapabilirler.

Böbrek seviyelerini kontrol edilmesi gerekir. Bu kötü koku kokusu toksinlerin oluştuğu anlamına gelebilir.

Veterineriniz evcil hayvanınızı inceleyebilir ve böbrek hastalığının sorun olup olmadığını görmek için kan testi ve idrar tahlili yapabilir .

Böbrek hastalığı; özel diyet mamalar kullanmak, yiyeceklerin fosfor içeriğini en aza indirmek, kedinizin bol su içtiğinden emin olmak şeklinde yönetilebilir.

Şeker hastalığı

Kedinizin nefesi meyveli bir kokuya sahipse, diyabeti gösterebilir, özellikle de hayvan normalden daha fazla su içiyorsa, daha sık idrar yapıyor ve ciddi bir iştahı olmasına rağmen kilo veriyorsa şeker hastalığından şüphelenebiliriz. Kedilerde diyabet insülin ile tedavi edilebilir .

Karaciğer hastalığı

Kötü kokulu nefese ek olarak, karaciğer hastalığı olan bir kedi, göz beyazlarının sararmasına veya diş eti sararmasına sahip olabilir. Ayrıca uyuşuk olabilir, iştahsızlık, kusma veya ishal olabilir ve normalden daha fazla içebilir ve idrar yapabilir. Tedavi, karaciğer hastalığının nedenine bağlı olduğunu söylüyor.

kedilerde-dis-sararmasi

Kedilerde Ağız Kokusu Teşhisi

Kedinizin ağız kokusunun nedenini belirlemek için, bir veteriner tam bir fizik muayene yaparak başlayacaktır. Kökeni belli değilse (örn. Periodontal hastalık, lenfositik plazmositik stomatit veya oral tümör), daha sonra kan çalışması, idrar tahlili ve gerekli olabilecek diğer teşhis testlerini yaparak altta yatan bir tıbbi problem arar.

Kedilerde Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

Evcil hayvanınıza sürekli olarak uygun profesyonel diş bakımı sağlamak ve bunu evde diş bakımı ile desteklemek önemlidir. Günlük diş fırçalama, ilgili ağız kokusuna yol açan plak birikimini önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca evcil hayvanınızın çöp gibi kötü kokulu yiyecekler yemesini önlemeniz gerekecektir. Çöp kutusunu ve avluyu sık sık temizlemek, koprofaji vakalarını önlemeye yardımcı olacaktır.

Share your love

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir